RRETH NESH

STEAM Fab Lab

"STEAM Fab Lab", është një punishte e specializuar fabrikimi dhe testimi, pajisur me mjete, makineri dhe teknologji të ndryshme për qëllimin e krijimit dhe prototipit të objekteve, produkteve dhe pajisjeve innovative teknologjike. Ky laborator është I hapur për individë, shpesh duke përfshirë studentë, hobistë, sipërmarrës dhe profesionistë, të cilët janë të interesuar të dizajnojnë dhe ndërtojnë një gamë të gjerë artikujsh, nga pajisjet elektronike deri te krijimet artistike. Steam Fab Lab ofron burime të vlefshme për nxitjen e inovacionit, duke mundësuar prototipimin e shpejtë dhe inkurajimin e një shpirti DIY midis pjesëmarrësve.

Laboratori "Steam Fab Lab" është një qendër e shkollimit dhe krijimtarisë që ndodhet pranë Universitetit Barleti. Ky laborator përmban dy koncepte thelbësore: "Steam" dhe "Fab Lab." Le të hedhim një vështrim më të afërt për të kuptuar se çfarë paraqet ky laborator dhe si ndihmon në inkurajimin e inovacionit dhe kreativitetit.

RRJETI GLOBAL

Fab Labs ështe pjesë e lëvizjes më të gjerë të krijuesve ne rend global dhe eshtë I njohur për promovimin e inovacionit, kreativitetit dhe mësimit praktik.


 

Inovacioni dhe Krijimtaria

Inovacioni dhe krijimtaria nxitin Steam Fab Lab, duke çuar çdo projekt në lartësi të reja. Duke kultivuar një kulturë të origjinalitetit, komuniteti ynë zhvillohet duke thyer kufijtë dhe duke eksploruar territore të panjohura. Përmes një perzierje të pasur të ideve dhe qasjeve krijuese, ne frymëzojmë njëri-tjetrin për të krijuar, inovuar, dhe për të lënë një impakt të qëndrueshëm.

Ndërveprimi

Ndërveprimi është një nga themelet e MakerSpace tonë, duke përputhur me etosin e Universitetit Barleti, ku laboratori ynë ndodhet. Universiteti Barleti është i përkushtuar në rritjen e ndërveprimit me institucione të tjera , dhe laboratory ynë përfaqëson këtë përkushtim. Ne shkojmë përtej krijimit dhe krijuam një mjedis mbështetës që kultivon mendimin dhe nismat ndërmarrëse.

Evente dhe Aktivitete

Në Steam Fab Lab, ne organizojmë një spektër të gjerë të ngjarjeve dhe evente tërheqëse. Këto nisma janë projektuar për të nxitur inovacionin, për të inkurajuar bashkëpunimin, dhe për të provuar kufijtë e krijimtarisë. Shkembimi dijeve dhe njohurive si dhe transferimi teknologjive te reja eshte nje nga bazat e komunitetit tone.

Sfida dhe Konkiurse

Nga sfidat, gara të dizajnit deri te hackathon-et, ngjarjet tona ofrojnë një platformë për komunitetin tonë për të treguar aftësitë dhe ekspertizën e tyre.

PAJISJET DHE VEGLAT

Laboratori ynë Steam FabLab është i pajisur me pajisje dhe makinari të teknologjisë së fundit që fuqizojnë krijuesit të sjellin vizionet e tyre në realitet. Pajisjet e ofruara në Steam Fab Lab përfshijnë dy lloje të ndryshme printerësh 3D, ku në total janë 5 copë , një Vinyl Cutter, makineri frezimi CNC , skanerë 3D dhe paisje elektronike si, Oscilloscope, Transistor Tester, Multi Meter Automatic Checker Detector, Waveform generator Rigol DG 822 etj.

 

AKSESIMI I MATERIALEVE

Në laboratorin tonë Steam Fab Lab , qasja në materiale është një pjesë thelbësore e procesit të shndërrimit të ideve në realitet, e lehtësuar nga një gamë e pajisjeve të fundit të teknologjisë. Nga printerat 3D deri te makinat për prerjen e vinyl-it, ne ofrojmë mjetet për të transformuar materiale të ndryshme të papërpunuara në krijime të dukshme. Eksperimentoni me filamente për shtypjen 3D ose rula vinyl-i për prerjen. Diversiteti i materialeve të disponueshme siguron që çdo projekt gjen vendin perfekt për shprehjen e tij, duke fuqizuar krijuesit për të sjellë vizionet e tyre në jetë me saktësi dhe kreativitet.

  • Filamenti PLA : I përdorur zakonisht në shtypjen 3D, PLA (Acid Polilaktik) është një termoplastik që shpërbëhet biologjikisht dhe është i përshtatshëm për një gamë të gjerë projektesh.
  • Filamenti ABS : Një material tjetër i njohur për shtypjen 3D, ABS (Akrilonitril-Butadien-Stiren) njihet për forcën dhe durimin e tij ndaj nxehtësisë.
  • Fletë Akrilike : Transparente dhe e përshtatshme, fletët akrilike përdoren shpesh për prerjen dhe gdhendjen me laser, duke ofruar një pamje elegante dhe të pastër të dizajneve.
  • Rula Vinyl-I : Përdoren në makinën për prerjen e vinyl-it, këto rula vijnë në ngjyra dhe përfundime të ndryshme, të përshtatshme për krijimin e stikerave dhe shenjave të personalizuara.
  • Resina për Shtypjen 3D : Specifikisht e projektuar për shtypjen 3D me bazë rezinike, këto materiale rezultojnë në printime të hollësishme, të buta të përshtatshme për dizajne të kompleksuara.